شیر توپی (ball valve) یکی از مهمترین انواع شیرآلات صنعتی است که به دلیل سادگی ساختار داخلی و سرعت قطع و وصل بالا در مقایسه با دیگر شیرآلات بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که از اسم این نوع شیر پیداست درونball valve یک مانع کروی شکل به منظور قطع و وصل جریال سیال قرار دارد و در این مانع کروی حفره ای وجود دارد بدیهی است که قرار گیری این حفره در مسیر جریان باعث عبور سیال میشود بنابراین از یک چرخش ۹۰درجه ای بر روی گوی برای باز و بسته کردن شیر توسط یک دستگیره استفاده می شود لازم به ذکر است در شیرهای بزرگ به دلیل نیاز به نیروی بالا برای باز و بسته شدن از فلکه به جای دستگیره استفاده می شود.
شیرهای توپی را می توان با توجه به معیارهای مختلف طبقه بندی کرد:
شیر توپی شناور (Floating Ball Valve) از بالا به نشیمنگاه و از قسمت پایینی توسط جریان اب قادر است کمی جا به جا شود این طراحی اقتصادی و سبک است ولی در سایز های بالا از مدل بعدی استفاده می شود ،به دلیل اتصال این شیر ها از یک نقطه عمدتا در فشار پایین از ان ها استفاده می شود.
این مدل شیرها به Double check نیز معروف هستند مانع کروی داخلی این شیر ها به بدنه اصلی یا نشیمنگاه متصل است و هردو طرف با دو ست رینگ اب بندی می شود اب بندی رینگ ها از چند فنر انجام می شود و همین فنر ها نیروی شدیدی به رینگ وارد کرده و مانع عبور جریان می شوند این شیر توانایی بلاک کردن جریان های پرفشار را دارد طراحی این شیر ها هزینه بالاتری دارد ولی با این وجود کارایی بیشتری نیز دارد.
بال ولو چند تکه توسط اتصالات موقت به هم وصل شده که این اتصالات شامل پیچ و مهره می شود و به سادگی در محل نصب مونتاژ میشود به دلیل چند تکه بودن این نوع شیرها سرویس و نگهداری ان ها به ساده است.
این نوع ولوها ازاستحکام بالایی برخوردارهستند و این به دلیل یکپارچه بودن قطعات و بدنه شیر است که به هم جوش داده می شود لازم به ذکر است به دلیل یکپارچه بودن قطعات شست و شو و تعمیر این نوع شیرها دشوار است
به دلیل یکپارچگی در ساختار شیر در ان از پیچ و مهره استفاده ای نمی شود بنابراین می توان از ان ها در زیر خاک نیز استفاده کرد مانند خطوط انتقال نفت
به طور معمول شیرهای توپی دارای ۲پورت می باشند با این حال در برخی موارد از شیرهای ۳ طرفه استفاده می شود.
علت های مختلفی برای انتخاب شی ۳ طرفه وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد
این قسمت مربوط به بخش هایی از توپ میشود که که از پهلو و بالا قابل دسترسی اند ، شیر های ورودی بالا در زمانی استفاده می شوند که در آن ها فعالیت های مکرر نگهداری انجام می شود این به ان دلیل اس که در این شیر ها امکان دسترسی آسان تری به نسبت شیر های ورودی جانبی دارند .
تفاوت های اصلی ورودی جانبی و بالایی:
در این قسمت جزییات قطر مجرای شیر و لوله کشی متصل به آن مورد بررسی قرار میگیرد.در حالت اول مجرا کامل است (FB) که مطابق با سایز لوله طراحی شده است و افت فشار مجرای کاهنده را به حداقل می رساند این نوع مجرا حجیم ، سنگین و گرانتر نیز هستند و برای کنترل جریان مناسب تر عمل می کنند در حالت دوم مجرای کاهنده است که همانطور که از اسم این مدل واضح است میتوان نتیجه گرفت که نسبت به مجرای لوله متصل به آن کوچکتر است در نتیجه جریان در این حالت محدود می شود و باعث افت فشار می شود.
با توجه به نیاز و شرایط کاری خط انتقال شیر توپی توسط مواد اولیه مختلفی ساخته می شود
از رایج ترین مواد اولیه شیر توپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد
این نوع شیر ها امروزه در صنایع وسیعی در حال استفاده هستند و از دلایل ان می توان به ساختار ساده و عملکرد سریع ان اشاره کرد ولی برای کنترل شیر مناسبی نیست
در صورت وجود سوال لطفا از طریق نظرات با ما در تماس باشید.
پمپ گراندفوس Grundfos، با بهرهگیری از جدیدترین فناوریهای روز دنیا و استفاده از مواد اولیه…
فهرست مطالب علت صدای زیاد پمپ آب. روشهای کاهش صدای ناهنجار پمپ آب خانگی نقش…
شیرهای صنعتی در دنیای امروز، نقشی حیاتی در صنعتهای مختلف ایفا میکنند و دامنه وسیعی…
شرکت KSB آلمان در سال ۱۸۷۱ تأسیس شد و از آن زمان تا کنون به…
برای خواندن نقشههای فنی، آشنایی با علائم اختصاری شیرهای صنعتی اهمیت زیادی دارد. برای ترسیم…
برق صنعتی به معنی کاربرد برق در صنعت است و این تعریف میتواند طیف وسیعی…