مقالات آموزشی

لوله مانیسمان چیست؟

محصولات فولادی و آهن آلات در انواع متعددی ساخته می شود ،هرمحصول فولادی دارای ویژگی های خاصی می باشد که در صنعت هرکدام  کاربر خود را دارند. به طور مثال :در ساختمان سازی از یک سری از محصولات فولادی استفاده می شود وهمچنین در صنایع نفت‌گاز و پترو شیمی از دیگر محصولات فولادی استفاده می شود.از دیگر محصولات فولادی می توانیم به لوله های بدون درز (مانیسمان) اشاره کرد که دارای ویژگی و کاربرد ها ی خاص خود می باشد.

تلاش می کنیم در ادامه این مقاله درباره ی لوله مانیسمان ،مراحل ساخت ،ویژگی ها و همچنین درباره کاربردآن برای شما توضیح بدهیم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

لوله مانیسمان چیست؟چرا با این اسم شناخته شده است؟

طراحی لوله های فلزی به دوشکل می باشد،به این معنی است که هرلوله فلزی، به دو صورت زیر می باشد:

لوله های مانیسمان یا بدون درز ، لوله های که با انواع جوش ،مستقیم یا مارپیچ شکل می گیرند ، به آن لوله های درزدار گفته می شود.با معرفی این دو نوع محصول ، به خوبی مشخص می باشد که تفاوت این لوله ها ی فلزی در نحوه طراحی و ساخت آنها می باشد.

 

آنهای که در صنعت  فعالیت دارند ،می دانند که در لوله های درزدار با دقت هم جوشکاری  شود ،بازهم مشکلاتی در قسمت های جوشکاری شده ایجاد می شد،لوله های درزدار در بهترین حالت هم باشند، مانند لوله های بدون درز قدرت و استحکام ندارد.

مشخصات فنی لوله های مانیسمان

برای ساخت لوله ها، استاندارد ها و گواهی های متعددی وجود دارد، اگر این استاندارد های مشخص شده در ساخت لوله ها استفاده نشود، آن محصول دارای کیفیت نمی باشد. در ساخت لوله های بدون درز فلزی از دو استاندارد زیراستفاده می شود:

از استاندارد ASME B36.10برای لوله های فولادی

از استاندارد ASME B36.19 برای لوله‌های استیلی

ابعاد لوله های مانیسمان

رده ۲۰:

ضخامت این نوع لوله در حدود ۲تا ۶میلی متر می باشد و سایزهای موجود آن حدودا ار یک تا دوازده اینچ می باشد.وزن آن حدودا ۳۰۰کیلو گرم می باشد که بر اساس مشخصات دیگرش وزن متغییر می باشد.

رده ۴۰:

ضخامت این نوع لوله از حدود ۱تا ۱۲ اینچ می باشد ،که در بازه ی۲تا ۱۰میلی متر خواهد داشت،در برخی از موارد وزن این محصول به۵۰۰گرم خواهد رسید.

رده ۶۰:

تقاضا برای این نوع لوله کم می باشد ،این نوع لوله با سایر لوله ها متفاوت است بدون درز نمی باشد. معمولا در قطر۸تا ۲۴اینچ تولید می شود و بر اساس قطر ضخامت آن متفاوت می باشد.

رده ۸۰:

گفتنی است این محصول در سایز های متفاوتی تولید و عرضه می شود .ضخامت این محصول بین ۳تا ۹میلی متر می باشد . وزن آن از۹تا ۱۵۰کیلوگرم به به بازار عرضه می شود.

رده۱۲۰:

وزن این محصول در مقابل ضخامت زیادآن تا حدود  ۷۰۰کیلوگرم می رسد ،براساس نیاز مشتریان در سایز و ابعاد این محصول  تولید و عرضه می شود.

رده ۱۶۰:

این نوع محصول در صنایع خاصی مورد استفاده قرار می گیرد،در بالاترین رده لوله های بدون درز قرار گرفته است و نسبت به رده های دیگر با وزن بسیار بالا به بازار عرضه می شود.حتما این را می دانید که لوله ها در انواع مختلفی موجود می باشد که هرکدام از آنها در صنعت دارای کاربرد های متفاوت می باشند.

دربازار لوله های مانیسمان در ابعاد مختلفی موجود می باشد،این لوله ها در سه روش رده بندی می شوند

این سه روش به شرح زیر می باشد.

روش اول:

لوله های بدون درز از روی ضخامت خود رده بندی می شوند،بااین استاندارد ANSI B36 APL5L

روش دوم:

در این روش از یک فرمول کلی استفاده می شود مطابق استاندارansiدرهشت دسته بندی می توان لوله های بدون درز فولادی قرار دهیم.

روش سوم:

مطابق با وزن کلی ،لوله های مانیسمان به سه گروه می توان تقسیم کرد.STDاستاندارد xsسنگین xxsفوق سنگین ،در شاخه ها ی ۶و۱۲متری می توانیم لوله های مانیسمان تولید می شوند.

 در قطر های۱.۲تا ۶میلی متر به طور مستقیم تولید می شودو این لوله ها متناسب با طول،قطرو ضخامت وزنشان مسقیم می باشدلوله های مانیسمان در انواع مختلفی موجود می باشند ،در ادامه ما آنها را برای شما معرفی می کنیم:

کاربرد لوله مانیسمان

مقاومت  لوله های بدون درز،بیشتراز لوله های درز دار می باشد واز این رو استحکام این نوع لوله ها دربرابر فشارهای نیروی خارجی بیشتر می باشد.

معمولا لوله های بدون درز،درصنایعی که اتصال آن ها دشوار می باشد بکار می رود،یکی از نکته  های مهم درمورد این لوله ها این است که لوله های مانیسان مقاومت بالای دارندوموقع  اتصال هیچ آسیبی به آنها نمی رسد.

از مهم ترین کاربرد لوله  مانیسمان می توانیم  به موارد زیر اشاره کنیم :

 

در صنایع پالایشگاهی و شرکت های پترو شیمی ، خط های استخراج وانتقال نفت وگاز مبدل های حرارتی و گرمایی کابل های فشارقوی برق  را عایق می کند در نیروگاه های تولید انرژی مورد استفاده قرار می گیرند .در صنعت کشاورزی آبرسانی صنعتی

روش تولید لوله مانیسمان چگونه می باشد؟

لوله های درزدار،فرآیند تولیدشان بسیار ساده می باشد،در سایز های متفاوتی ورق های فلزی را برش می دهند،سپس به شکل استوانه ای جوشکاری می شوند این سوال پیش می آید که لوله های بدون درز ،به چه  شکلی ساخته می شود؟ تولید لوله های مانیسمان با روش ((بیرون آمدگی))یا extrudinngساخته می شود.

.

گام اول : اماده کردن مواد اولیه

این لوله ها بر خلاف لوله های درزدار،که با ورق فولادی تهیه می شوند از دو ماده اولیه زیر ساخته می شود.در قدم اول ،وارد کردن مواد اولیه ،شمس یا مقاطع چهارگوش وارد کارخانه شوند.

 

تولید کننده به غیرازوارد کردن مواد اولیه باید به میزان ضخامت وتمام مشخصات ظاهری لوله های مانیسمان استاندارد دلخواه خود رامشخص کند،به این معنی که می خواهند در چه سایز و ابعادی لوله های خود را تولید کنند.

گام دوم: گرما دهی برش

در خط تولید، شمش‌ها  را در سایز های مخصوص برش می دهند، سپس فرآیند گرم کردن  شمش ها درکوره های قوی را آغاز می کنند.

نکته مهم این است که ، شمش ها باید آنقدر حرارت داده شود که نرم شوند ، تا بتوانند به راحتی به آن شکل دهند بعد از آن سنبه کاری به حالت چرخشی استفاده می شود تا شکل و شمایل یک لوله را به  شمش ها بدهند،تا فرآیند تولید انجام شود.

مرحله سوم: تاب گیری و قسمت های پایانی

در این مرحله به تست و بازرسی لوله های تولید شده می پردازند ،لوله های بی کیفیت از رده خارج می کنند و محصولات با کیفیت در ابعاد و سایز مختلف بسته بندی میشوند

 

نکته آخر :

باگذر زمان در صنعت فولاد سازی پیشرف چشم گیری ایجاد شده است که برای تولید لوله ی بدون درز روش هایدیگری شف کرده اند مثلا روش ریخته گری پاشنی و ریخته گری گریز از مرکز که کمک زیادی به تولید با کیفیت لوله ها شده است

فتانه رعدی

Recent Posts

آشنایی با محصولات گراندفوس و دلایل محبوبیت این برند

پمپ گراندفوس Grundfos، با بهره‌گیری از جدیدترین فناوری‌های روز دنیا و استفاده از مواد اولیه…

3 ساعت ago

علل صدای زیاد پمپ آب چیست؟ | ارائه راهکارهایی برای کاهش آن

فهرست مطالب علت صدای زیاد پمپ آب. روش‌های کاهش صدای ناهنجار پمپ آب خانگی  نقش…

4 هفته ago

آشنایی با انواع شیرهای صنعتی: کاربردها، مزایا و معایب

شیرهای صنعتی در دنیای امروز،  نقشی حیاتی در صنعت‌های مختلف ایفا می‌کنند و دامنه وسیعی…

1 ماه ago

معرفی شرکت KSB آلمان: پیشرو جهانی در صنعت پمپ‌ها و شیرآلات صنعتی

شرکت KSB آلمان در سال ۱۸۷۱ تأسیس شد و از آن زمان تا کنون به…

2 ماه ago

علائم اختصاری شیرآلات صنعتی

برای خواندن نقشه‌های فنی، آشنایی با علائم اختصاری شیرهای صنعتی اهمیت زیادی دارد. برای ترسیم…

2 ماه ago

برق صنعتی چیست ؟کاربردهای برق صنعتی چیست؟

برق صنعتی به معنی کاربرد برق در صنعت است و این تعریف می‌تواند طیف وسیعی…

3 ماه ago