لوله و اتصالات

انواع لوله ها -کاربرد لوله ها

انواع لوله ها

فلزی :

در این نوع ، همانطور که از اسمشان پیداست از فلزات متفاوتی ساخته شده است.که شامل :فولادی ،چدنی ، مسی می باشد.

فولادی:

این نوع محصول،از جنس آهن می باشند،یکی از پراستفاده ترین،کسترده ترین نوع  از لحاظ انواع می باشد.تولید در لوله های فولادی در انواع و کاربرد های مختلفی می باشد از مهم ترین آنها می توانیم بهگا لوانیزه اشاره کنیم.

گالوانیزه:

این نوع از ورق فولادی ساخته شده اند و دارای سه دسته بندی می باشند.سبک ،متوسط، سنگین. کالوانیزه از ورق سیاه وفولادی بخاطر استحکام بالا تولید می شوند ،در برابر خوردگی بسیار مقاوم می باشند و به عنوان قابل اعتماد ترین لوله درسیستم لوله کشی خانگی مورد استفاده قرار گرفته می شوند.

مسی

در مقابل خوردگی بسیار مقاوم هستند ودر سیستم لوله کشی آب،مورد استفاده قرار می گیرند و نسبت به نوع پلاستیک قیمت بیشتری دارند ، و دارای کیفیت و دوام بالاتری نسبت به نوع پلاستیکی را دارند. و در دودسته ثابت و انعطاف پذیر دسته بندی می شوند.

داربستی:

برای انتقال مواد، مورد استفاده  قرار نمی گیرد ؛داربستی می باشند. اصلی ترین کاربردآنها داربست ساختمانی می باشد.این نوع از محصول دارای مقاومت بالا می باشند و طول عمر نسبتا خوبی دارند.باتوجه به کاربرد این لوله ها در ساختمان سازی، قیمت این داربست ها ،برای پیمانکاران اهمیت زیادی دارند.

مانیسمان

قبل از هرچیزی برای آشنایی با  مانیسمان باید این این را بدانید که آنها،همان  بدون درز می باشند. برای انتقال موادصنعتی  ،این لوله ها از مستحکم ترین وقابل اعتمادترین می باشد.از اصلی ترین ویژگی های ای نوع محصول نحوه ساخت آن می باشد،ریسک نشتی مواد به کم ترین مقدار رسیده است.

چدنی

از روش ریخته گری برای تولید لوله ها استفاده می شود ،و دارای مقاومت و طول عمربالای می باشد.در سیستم لوله کشیکه فشار پایین مورد استفاده قرار می گیرند .

فلزی

این نوع دارای انواع مختلفی می باشند، از مهم ترین آنها می توانیم به ،  پلی‌اتیلن، بتنی،پلاستیکی، سیمانی و  استیل اشاره  کنیم ،که نسبت به جنسش این محصول کاربرد مخصوص خود را دارند.

پلی اتیلن

برای تولید  پلی اتیلن از مشتنات نفتی استفاده می شود.در ساختمان ها و منازل از این نوع ازمحصول استفاده می کنند.مزایای این لوله ها، سبک بودن،نصب راحت و سریع و مناسب بودن قیمت آنها می باشد.

بتنی :

از قالب گیری بتن برای ساخت لوله های بتنی استفاده می شود،در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند ،در انواع لوله کشی  با فشار بالا و فشار پایین استفاده می شود.حمل و نقل این نوع از محصولات بخاطر وزن بالای آنها دشوار می باشد.

پلاستیکی

در سالهای اخیر بخاطر سبک بودن و انعطاف بالای که ، این محصول دارندمورد استقبالصنعت گران و مردم قرار گرفته اند.لوله های پلاستیک در مقابل خوردگی بسیار مقاوم می باشند و برای انتقال مواداز جمله آب و مواد شیمیایی مناسب می باشند.

سیمانی

 ترکیب این لوله ها از سیمان و آزبست می باشد ،مقاومت بالای در برابر خوردگی دارند،ولی در مقابل ضربه خیلی ضعیف می باشند ، از ویژگی این محصول می توانیم به سبک و مقرن به صرف بودن قیمت آن اشاره کنیم.

فرآیند تولید لوله

ساخت این لوله ها به دو روش کلی صورت می گیرد.

جوشکاری شده( درزدار)

روش تولید لوله های بدون درز،همانطور که از اسم آن پیداست،این نوع لوله ها بدون درز و اتصالی می باشند، برای ساخت بدون درز از شمش فولادی  ساخته می شود.در این روش شمش را تحت فشار و گرمای بسیار زیادی قرار می دهند.

سپس شمش را با ابزار آلات مخصوص (سمبه وقالب)سوراخ می کنندو بعد آنکه شمش به شکل استوانه ای  در آمد آن را تحت کشش و چرخاندن می گذارندتا به توانند شکل مورد نظر را بدست آورند،و در مرحله آخر مواد اسیدی مخصوص را به تمام سطح لوله میزنند و حالا لوله های بدون درز ما،آماده می باشند.

ازدیگر روش های ،پرکاربرد لوله های فلزی می توانیم به جوش کاری اشاره کنیم. ورق های فلزی را در این روش خم و رول می کنند،و نقطه ی را که ورق ها به هم می رسند با جوشکاری بهم وصل و مهرو موم می کنند.ورق ها را به اندزه مشخص برش می دهند و با غلطک های مخصوص ورق ها ،رول می کنند تا دو سرآنها کنار هم قرار گیرد.سپس در یک محیط خنثی شیمیایی،درز آنها بهم جوش داده می شود. اصولا قسمت جوشکاری شده ،ضعیف ترین قسمت از نظر مقاومت در لوله ها می باشد.

مراحل  تولید لوله های غیر فلزی

 غیر فلزی شامل سیمانی ،بتنی،پلی استیل ،پلاستیکی هستند،روش نولید مخصوص خود را دارند که در ادامه برای شما بیان خواهیم کرد.از مواد پایه نفتی مانند:pvc ،p.e،p.pبرای ساخت  پلی استیل وپلاستیکی استفاد می شود. و فرآیند ساخت آنها شبیه بهم می باشد.در ،درون قالب ها مواد نفتی پایه را که به شکل مذاب می باشد میریزن و بعد از خنک شد آن را از دستگاه جدا می کنند.

کاربرد انواع لوله ها

همینطور که بیان کردیم امروزه لوله ها در انواع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند،که هرکدام از آنها دارای کاربرد و مکانی خاص  تولید شده اند،در صنایع بزرگ از جمله:نفت وگاز،پتروشیمی ،سیستم شهرها ،کارخانه ها ،صنعت ساختمانی لوله ها مورد استفاده قرار می گیرند.

کاربرد لوله ها به طور کلی به شکل زیر می باشد:
ای انتقال مواد نفتی و پالایشگاهی
خط انتقال آب
گارخانه ها و تولیدها
سیستم فاضلاب
آب منازل

 

سخن پایانی

امروزه لوله و سیستم لوله کشی در دنیای،امروز بخش جدایی ناپذیر از صنعت و زندگی است و بدون آن زندگی جدید بشر مقدور نبود و دچار اختلال می کند ،ماسعی کردیم در این مقاله شمارا با انواع آنها و کاربرد آن شما روآشنا کنیم.

فتانه رعدی

Recent Posts

برق صنعتی چیست ؟کاربردهای برق صنعتی چیست؟

برق صنعتی به معنی کاربرد برق در صنعت است و این تعریف می‌تواند طیف وسیعی…

1 هفته ago

تعریف و معادلات هد و دبی پمپ

پمپ‌ها از مهم‌ترین تجهیزات صنعتی به شمار می‌آیند که برای استفاده مؤثر از آن‌ها، باید…

3 هفته ago

نحوه خواندن پلاک پمپ سیرکولاتور(پمپ آب)

(پلاک خوانی) مشخصات فنی مورد نیاز (دیتا شیت) یک پمپ بر‌روی پلاک آن درج شد…

1 ماه ago

فشارسنج چیست؟ انواع فشارسنج

فشارسنج ها وسیله‌ای است که برای اندازه‌گیری و نمایش فشار یک مایع (مایع یا گاز)…

2 ماه ago

پمپ دیافراگمی چیست؟کاربرد آن در صنعت چیست؟

پمپ دیافراگم چیست؟ این پمپ چه کاربردهایی دارد و در چه زمینه‌هایی مورد استفاده قرار…

2 ماه ago

پمپ بشکه‌کش (پمپ بشکه‌ای) چیست؟انواع پمپ بشکه کش

پمپ بشکه‌ای یا همان پمپ‌های انتقال یا بشکه‌کش،  برای انتقال مایعات از بشکه‌ها و سایر…

2 ماه ago